Skončily soutěže družstev 2014/15

03.05.2015 10:49

V dubnu skončily soutěže družstev sezóny 2014/15. V soutěžích jsme měli 3 družstva.

 

„Áčko“ hrálo 1.ligu západ a po nevydařeném úvodu (po 4 kolech 0 bodů a poslední místo) skončilo na 7.místě. Zlepšení odstartovala výhra nad budoucím vítězem Lysou nad Labem B. Boj o záchranu byl velmi dramatický, před posledním kolem bylo ohroženo ještě 7 týmů.

Důležitým faktorem v bojích o záchranu byla účast Honzy Votavy na 1. šachovnici. V 5 utkáních, kdy nastoupil, jsme získali 13 bodů, ze zbývajících 6 utkání pouze 1 bod. On sám se svým výkonem úplně spokojen nebyl, ale jak říkal, alespoň to „posunul“… Velký dík si zaslouží i Martin Petr. Se svým výkonem sice spokojen rovněž nebyl (nedotáhl do úspěšného konce několik přivyhraných partií), ale obětavě odehrál víc partií než se čekalo a svými zkušenostmi a autoritou velmi kladně působil na ostatní členy kolektivu. Pozitivem bylo zapracování mladých hráčů, Tomáše Ptáčka a Jakuba Šafaříka, kteří si se střídavými výsledky vyzkoušeli vyšší soutěž.

Výsledky jednotlivců

Podrobné výsledky celé soutěže naleznete zde:

 https://db.chess.cz/soutez.php?sid=1351

 

„Béčko“ hrálo 2.ligu D a byl to pravý opak loňské sezony. Podařil se husarský kousek – vyhrát všechny zápasy (i když 5 utkání nejtěsnějším poměrem 4,5:3,5) a tím i celou soutěž. Hodnocení kapitána přineseme později.

Podrobné výsledky naleznete zde:

https://db.chess.cz/soutez.php?sid=1356

 

„Céčko“ hrálo Krajskou soutěž východ a nakonec skončilo na 3.místě.

Podrobné výsledky naleznete zde:

https://db.chess.cz/soutez.php?sid=1375

Zhodnocení Krajské soutěže z pohledu kapitána pana Vochozky :

Před zahájením soutěže jsme soupisku sestavili tak, aby se dalo hrát o první místo a postup do KP. S ohledem na soupisky ostatních družstev to nebylo nereálné. Hlavní konkurenty jsme viděli v mužstvech Jičína a Ortexu. Jenže hned po prvních dvou kolech jsme museli svůj optimismus zmírnit. Potkalo nás pár "nehod na šachovnicích" a obě utkání jsme jen remizovali. Důvod těch nehod ? Myslím, že kromě nepozornosti to byla nerozehranost hráčů po letní pauze - poučení pro příště. A když jsme pak ve čtvrtém a pátém kole v oslabené sestavě dvakrát těsně prohráli, náš původní cíl jsme změnili na "udržet se v soutěži". Mezitím družstvo Lázní Bělohradu, stále se lepšící a s dobrou docházkou, poráželo jednoho soupeře za druhým.

My jsme v dalším průběhu soutěže už bodovali a konečné třetí místo není špatné. Naše sestavy byly ovlivněny především častou účastí našich nejlepších hráčů v souběžně hrané druhé lize, kde šlo o hodně - boj o první místo jako případná náhrada za mužstvo A, kterému se v první polovině soutěže nedařilo. A tak došlo k určité kuriozitě, když jsme v posledním našem utkání, kde "už o nic nešlo", byli schopni postavit nejsilnější sestavu za celou sezonu a to proti nej- slabšímu a již sestupujícímu nužstvu. Doufejme, že v příští sezoně bude druhá liga odčerpávat naše hráče co nejméně.

                   Výkony jednotlivců : nikdo nehrál hluboko pod očekávání. Naopak za velmi dobrý výsledek a přístup musím pochválit Jaegera ( 6b ze 7 ), Marka ( 5 1/2 ze 7 ), dobře hráli Picek ( 6 1/2 z 10 ), Šolc ( 5 1/2 z 9 ), Rozkovec ( 5 1/2 z 9 ), Novák ( na první šachovnici 3 z 5 ), Tichý ( 4 1/2 z 8, polovina na první šachovnici ).

 Vochozka, Vlasák, Falta a Rakhimov uhráli shodně jen po 50 %. Za očekáváním zůstal Steiner ( 1 1/2 z 5 ), náš host Zvěřina s dobrým výsledkem ( 1 1/2 ze 2 ) ale nastoupil jen dvakrát.

Potěšitelné je, že neplatíme žádnou pokutu, doufejme, že v příští sezoně tomu bude také tak a a že se popereme o lepší umístění.